ENVIRO: ZDRAVÉ A VEDOMÉ JEDLO

SOBOTA 30.3., 16:00, Kinosála C
CINEMAX BORY

VSTUPENKA

ENVIRO sekcia je tento rok venovaná téme jedla. Zdravého a vedomého jedla. Mnoho uvedomelých ľudí sa zaoberá zdravou stravou, snaží sa nekupovať polotovary, dbať na pôvod jedla, lokálnosť či sezónnosť potravín. A v neposlednom rade aj na spôsob ich balenia. Mnohí z nás hľadajú zdroje, kde sa k zdravým potravinám dostať, kde ich kúpiť. Alebo kde sa mimo domova zdravo najesť. Oceňujeme zeleninové bedničky zo všetkých lokalít a regiónov, oceňujeme malých pestovateľov a poľnohospodárov, ktorí svoje produkty ponúkajú na predaj „z dvora“. Oceňujeme ľudí, ktorí svojím uvedomelým prístupom takýchto ľudí podporujú a neuprednostnia lacnejšiu anonymnú marockú paradajku pred tou veselou, voňavou, slovenskou.
Do ENVIRO sekcie sme oslovili ľudí, ktorí zdravé potraviny nielen sami konzumujú, ale zároveň ich aj na rôzne spôsoby propagujú a produkujú – pečú, varia, dusia, smažia, strúhajú, mixujú, šľahajú a hnetú, kysnú a kysnú, pripravujú, servírujú a najmä – ponúkajú ďalej vo svojich prevádzkach alebo počas svojich aktivít, seminárov, workshopov.

Katarína Medveďová Ovečková (COOKUČKA)
ABY DESIATA NEŠLA DO ŠKOLY IBA NA VÝLET.

Katarína sa v projekte Cookučka venuje téme detská a rodinná strava. Na Hory a mesto vám sprostredkuje postrehy z mnohých detských workshopov a kurzov varenia. Ponúkne aj iný uhol pohladu na tému "Prečo deti nejedia".

U DOBROŽRÚTA – PRVÁ ZERO WASTE PEKÁREŇ A OBCHODÍK

U Dobrožrúta je prvá zero waste pekáreň a bezobalový obchodík v Bratislave, ktoré založili manželia Daniela a Matúš Zvalovci pred necelými dvomi rokmi. Zásadnejšie a vedome sa strave začali venovať omnoho skôr, keď Daniele zistili celiakiu.

Vladislav Šustr
HĽADAJME SPOLU PÔVOD JEDLA

Poďme sa porozprávať o tom, či vieme a rozumieme tomu, čo jeme. Lebo ak máme možnosť výberu, tak neváhajte už ani jeden deň a začnite sa pýtať kto, kde, ako a prečo vyrába potraviny, ktoré máte pred sebou na tanieri.

Maťo "ŠUSTRÍK" Šustr
DLHOZREJÚCI TATRANSKÝ SYR

Bratia Šustrovci Vlado a Maťo spod Tatier sa prídu podeliť  so skúsenostami pri výrobe a následnom spracovaní vedomých a zdravých pokrmov.