Maťo Šustr

Maťo "ŠUSTRÍK" Šustr
DLHOZREJÚCI TATRANSKÝ SYR

Bratia Šustrovci Vlado a Maťo spod Tatier sa prídu podeliť  so skúsenostami pri výrobe a následnom spracovaní vedomých a zdravých pokrmov.

Konkrétne pri výrobe tatranského dlhozrejúceho syra, ktorý zachováva tatranskú prírodu v pôvodnom stave tak, aby sa aj budúce generácie mohli tešiť z vedomého a zdravého  jedla. Kde mlieko, ktoré slúži ako zakladná surovina, je vyrábané tradičným spôsobom výlučne od kravičiek kŕmených lokálnymi krmivami, a kde je zachované slobodné a vedomé spolužitie človeka a zvieraťa.

„Najdôležitejší je pri syre ten základ, na ktorý my dbáme, a to je mlieko. Keď je dobrý základ, keď kravy majú možnosť sa pásť v lete a v zime sú kŕmené senom, tak je jasné, že sa dá z toho vyrobiť dobrý syr. To je základ našej chute – poctivé senné mlieko.“

Maťo Šustr
Vyštudoval Slovenskú poľnohospodársku univerzitu.
Do chute syra sa zaľúbil vo Švajčiarsku, kde pôsobil niekoľko rokov, ale vyrábať ho začal až po návrate na Slovensko. Doma pod Tatrami sa vrátil ku gazdovaniu podľa vzoru deda, otca i staršieho brata. Pracoval i na miestnom hospodárskom dvore vo Vlkovej, v súčasnosti pracuje na Farmville v Hozelci pri Poprade, kde sa stará o kravky, dojenie a výrobu syra. Spolu s bratom Vladom sa venujú otázkam zdravého jedla s pôvodom.