U Dobrožrúta

U DOBROŽRÚTA – PRVÁ ZERO WASTE PEKÁREŇ A OBCHODÍK

U Dobrožrúta je prvá zero waste pekáreň a bezobalový obchodík v Bratislave, ktoré založili manželia Daniela a Matúš Zvalovci pred necelými dvomi rokmi. Zásadnejšie a vedome sa strave začali venovať omnoho skôr, keď Daniele zistili celiakiu.

S Matúšom ako vyučeným kuchárom vymýšľali rôzne vegánske a bezlepkové recepty, o ktoré sa delili s kamarátmi, neskôr si založili blog s vlastnými receptami s názvom Dobrožrúti. Začali piecť bezlepkové a vegánske koláče, najskôr doma, neskôr v pekárni. Spočiatku koláče iba dodávali do kaviarní, ale neskôr prišlo rozhodnutie začať sa venovať podnikaniu naplno. Zriadili si vlastnú prevádzku a momentálne majú v predajni i vo výrobe dovedna ôsmich zamestnancov. Pekáreň je prepojená s predajňou, kde sa dajú nakúpiť potraviny, čapovaná drogéria a prírodná kozmetika vo vratných a ekoobaloch, ako aj rôzne ekologické pomôcky. Ich najnovším počinom je otvorenie okienkového predaja vo výrobni. K prvej predajni na Radlinského ulici pribudne 14. marca ďalšia prevádzka v Novej Cvernovke.  
Popri všetkej prevádzke je prirodzenou súčasťou fungovania Dobrožrútov aj účasť a organizovanie najrôznejších osvetových aktivít, prednášok či diskusií, pod hlavičkou ich nového projektu Dá sa to po dobrom #dasatopodobrom, v ktorom sa snažia motivovať ľudí k trvalo udržateľnému životnému štýlu.

U Dobrožrúta
Každý deň motivuje ľudí k udržateľnému životnému štýlu a dokazuje, že sa to dá po dobrom v každom ohľade života. Pečivo, koláče, ale aj celý sortiment je bezlepkový a vegánsky, teda bez živočíšnych produktov. Pečivko je navyše kváskové, a poctivo s láskou upečené s jednodruhových bezlepkových múk, bez pridania konzervantov a umelín. Okrem potravín ponúka Dobrožrút aj čapovanú drogériu a prírodnú kozmetiku vo vratných či kompostovateľných obaloch.